Honlap testreszabása




készítette a honlap.hu

                                                    Tevékenységi terv javaslat 
                                                                               TAVASZ
                                                         2021.04.12-2021.04.16.


Külső világ tevékeny megismerése:

A tavasz megfigyelése a természetben (szeszélyes időjárás, napsütés, szél, a fák rügyezése és virágzása, virágok bimbózása, nyílása ezek színei illatai).
Az időjárás következtében rovarok, bogarak megjelenése ( méhecske, pillangó, katica).
Növények: aranyeső, tulipán, jácint, vadvirágok, százszorszép, pitypang, ibolya…..
Jellegzetes színek: fehér, sárga, lila, később a pirosak, zsenge fűzöld.
Időjárás függvényében a tavaszi öltözködés (jellemző ruhadarabok, vékonyabb sapka, kabát, cipő) CSALÓKA IDŐJÁRÁS!
Tavaszi kerti udvari munkálatok: a fű sarjadása (megfigyelni, nedves, puha, színét, illatát, nedvesség tartalmát) => fűnyírás
Fák, bokrok metszése, talaj előkészítés, takarítás az udvaron, az udvar szépítése, virágoskert rendbetétele.
Mind ezek séta, vagy a természetben való kirándulás, akár az otthoni udvaron is megfigyelhető és megbeszélhető témák.
Fontos a közös cselekvésekbe való bevonása a gyermeknek, teherbíró képességének megfelelően.

Matematikai tapasztalatszerzés céljából mindent meg lehet számlálni, összehasonlítani kisebb- nagyobb, vékonyabb- vastagabb egy faág, hidegebb- melegebb.
Csoportosítások: alak, forma, nagyság, szín szerint.

Ének, zene, énekes játék:

Tevékenység közben ezeket hallgassátok szeretettel:

Bújj, bújj zöld ág
Süss fel nap
Süss ki napocska
Katalinka szállj el
Fehér liliom száll

Vers, mese:

Zelk Zoltán: Tavaszi dal
Az okos kisnyúl és az oktondi pocok.
A nyulacska házikója

Rajzolás, festés mintázás:


Virág rajzolása szabadon, ceruzával, filccel.
Sablon alapján kifesteni a virágot.
Anya segítségével, (szirmok kivágásával) ragasztott kép készítése.
Virágzó fa festése (alapozott lapra fa festése pl.: pattogatott kukorica, vagy gyűrt zsebkendő darab felragasztása a virágok jelképeként).

Virág hajtogatása, tulipán, hóvirág. 

Anya segítségével:
Jácint.
Térbeli tulipán



Mindenkinek jó egészséget és kitartást az "utolsó" rendkívüli hétre!
 

Tevékenységi terv
 2020.03.23 – 2021.03.31.


HÚSVÉTOLÓ TÉMAHÉT

Húsvét - a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe, emellett a tavasz köszöntésével, az élet megújulásával, a termékenységgel is szorosan összefonódik. Mozgó ünnep, időpontja március 22. és április 25. közti vasárnapra esik.  Legismertebb jelképe a tojás. A negyvennapos böjt után sonkát, tojást, kalácsot esznek az emberek. A csibe, a bárány, a kacsa az újjászületést jelképezik, a nyúl valószínűleg a termékenység jelképe.
Húsvét hétfő a locsolkodás napja. Régen a kút vizével, vödörből locsolták a legények a lányokat (vagy a patakban mosdatták meg őket), akik kézzel festett hímes tojásokat adtak ajándékba, majd tánc és mulatság vette kezdetét.
A lányok, asszonyok komatálat készítettek, elküldték egymásnak. A kosárba, tálra húsvéti tojás, kalács, ital került. Ezzel örök barátságot kötöttek, s ettől kezdve komának szólították egymást.
 
Itt olvashatsz bővebben a húsvéti egyházi szokásokról
Itt olvashatsz bővebben a húsvéti szimbólumokról
Itt olvashatsz bővebben a húsvéti népszokásokról
 
A projekt előzményei: Víz világnapja, tavaszi nagytakarítás, látogatás a virágboltba, baromfiudvarba (tyúk - csibe, kacsa – kiskacsa), nyuszi (házi – vad), bárány megismerése, utcán a fák, bokrok, virágoskert megfigyelése, tavaszi virágok/méhecske.
Beszélgetés az otthoni hagyományokról. Ki hogyan ünnepli a húsvétot? Könyvek, újságok képeinek nézegetése a hagyományos húsvéti szokásokról – locsolkodás vízzel, tojásdíszítés, húsvéti szimbólumokról (csibe, nyuszi, kacsa, barka, tojás, sonka..).

Játékötletek

Játékötletek:

-          puha, selymes fűvel bélelt nyusziház készítése (fű tulajdonságainak megfigyelése – színe, illata, tapintása, fonnyad…,szép levelek, virágok (ibolya) gyűjtése berzseléshez)

-          nyuszival való ismerkedés – (tapintása, haszna, táplálkozása, etetése…,esetleg vadnyúl meglesése a mezőn)

-          „nyuszi csemege” zöldségsaláta készítése (számlálás, összehasonlítások, csoportosítások –alak, kisebb - nagyobb, több kevesebb, mosás, tisztítás, darabolás, tapasztalatszerzés a zöldségfélék tulajdonságairól –színe, íze, illata, felhasználásuk…)

-          gyümölcság hajtatása vázában (rügyek megfigyelése, összehasonlítása a kintivel...)

-          paradicsom, paprika vetése cserépben (palántanevelés, szükséges feltételek: talaj, meleg, víz)

-          ’’festőház” a nyusziknak (krumlinyomda készítés – sordísz, tojásforma díszítése, nyuszimaszk készítése, különböző tojásdíszítési technikák (viaszozás, karcolás, berzselés), előzőekben megosztott fonalból készült nyuszi…készítése

-          tojásfa, ajtó, asztaldísz, tojástartó készítés

Tojásdíszítési technikák:

A legelső népi technika a viaszolás. Első lépésként megolvasztjuk a viaszt, majd egy elég vékony eszközt (legkisebb fejű ecset, tollbetét, hurkapálca) belemártjuk és a főtt vagy előzőleg kifújt tojásra rajzolunk vele. Amíg a viasz szárad a tojáson, vízben feloldjuk a festéket vagy a növényi színezéket. A megszáradt, beviaszozott tojásokat egész egyszerűen belehelyezzük a festékbe. Mikor azt látjuk, hogy a festék kellő képen megfogta a tojásokat, kivesszük és teljesen megszárítjuk őket. A festék megszáradása után a viaszt egy éles késsel vagy sniccerrel lekaparjuk. Ott ahol a viasszal rajzolt motívum volt, a festék nem fogta meg a tojást. Így rajzolódik ki számunkra az általunk választott népies minta.

A legegyszerűbb a tojás megkarcolása. Elsőként a tojást betesszük a festékbe, megvárjuk, hogy szépen befogja. Ezt követően hagyjuk teljesen megszáradni, majd kezdődhet a karcolás. A mintát egy puha grafitceruzával rárajzoljuk, majd egy sniccer segítségével belekarcoljuk. Miután a mintát felvázoltuk, vékony, de sűrű vonalkázással kell kitölteni a motívumot. Már készen is van!

A batikolás (berzselés) egy jól ismert trükk, mellyel szintén teljesen egyedi húsvéti tojásokat készíthetünk. Menjünk ki a kertbe, vagy a közeli parkba a gyermekünkkel és szedjünk különböző leveleket, kis virágfejeket. Ezt követően tisztítsuk meg őket a szennyeződéstől, hogy jól odatapadjanak majd a tojásunkhoz. Egy rossz harisnyával a leveleket, virágokat a tojáshoz tudjuk erősíteni, s ha ezzel megvagyunk, be is tehetjük a már említett olvasztott festékbe, vagy növényi színezékbe. Miután megszáradt, szedjük le a harisnyát és a leveleket. Ha ügyesek voltunk és elég erősen rögzítettük növényeket, hamarosan ki fog rajzolódni a levél különleges erezete.

Mese, vers

Locsolóvers fiúknak:

Itt a húsvét, eljött végre

A szép lányok örömére,

Mert a lányok szép virágok

Illatos víz illik rájuk.

Ne fuss hát el, szép virágom

Locsolónak csók jár, három!

 

Lányok:

Köszönöm, hogy köszöntöttél,

Szagos vízzel megöntöztél.

Én is köszöntelek téged,

Tojás lesz a fizetséged.